Get Adobe Flash player

Volendamse Hille Kok wil beschermende koepel over ‘haar’ Mariabeeld 

 Secretaresse van Onze Lieve Heer

Volendam 

,,’t Was een nachtmerrie. Niemand begreep het, ik zelf nog het minst.” Hille Kok (50) praat over de grote verandering in haar leven, nu acht jaar geleden. ,,het was me voorspeld door een man. Hij zei dat ik met een vrouw op vakantie zou gaan en dan verliefd worden op een man met een baard. Op de zesde dag zou ik ziek worden en dat drie dagen blijven. Daarna zou ik gaan profeteren.” ,,Op dat moment moest ik er om lachen. Maar een tijd later kwam het wel allemaal precies zo uit! Ik ging met mijn buurvrouw naar Lourdes. Om er even uit te zijn. Ik was wel katholiek, maar deed er weinig aan.”

In de woonkamer van haar huis aan de Asterstraat vertelt ze over haar grote wonder. Hille Kok, 30 jaar getrouwd, moeder van vier kinderen en sinds kort grootmoeder. Een modieuze, goed gekapte vrouw. Opvallend zijn de vele afbeeldingen van Maria-met-kind en van Jezus in de kamer. ,,Dat is de man met baard waar ik acht jaar geleden verliefd op werd. De zesde dag dat we in Lourdes waren liepen we de kruisweg. We hadden het gezellig en lachten heel wat af. Tot ik voelde dat iemand me hard bij m’n arm greep. Zo hard zelfs dat het zeer deed. Ik bleef staan, begon te huilen en kreeg het ijskoud, ondanks de warmte die er die dag heerste. Het schijnt ook dat ik lijkwit wegtrok.” Langzaam verdwenen de verschijnselen, om na een tijdje net zo hevig terug te komen. Bovendien had ze het gevoel ergens anders te zijn. ,,Ik zweefde, zo voelde het.” ’s Avonds, in het hotel, werd ze ziek. Diarree, misselijkheid, koorts. ,,Drie dagen lag ik op bed. Niemand kon me helpen. Volgens mij ben ik toen gereinigd.”  

Gedichten 

Na haar korte ziekbed begon de Volendamse huisvrouw verschijningen van Maria en Jezus te krijgen. ,,Ze gaven me boodschappen voor de mensheid door en lieten me gedichten opschrijven. Tot dat moment had ik nooit iets aan poëzie gedaan, het interesseerde me niet.” Toen ze haar omgeving over haar ervaringen vertelde werd ze voor gek versleten.,,Ik kon het niet voor mezelf houden. 


Mijn vreugde was zo groot dat  ik het moest uitdragen, ik kon niet anders. Dat heb ik geweten, er zijn hier in huis de vreselijkste dingen gebeurd.Mijn man en kinderen wilden er niets van weten en maakten me voor gek uit. Maar dan ging ik naar mijn kamer boven en bad tot Jezus.Hij gaf me de kracht om verder te gaan.” Een publicatie over haar in het plaatselijke huis-aan-huisblad Nivo bracht verandering. ,,Mijn verhaal sloeg in als een bom. Ik kreeg positieve reacties, waardoor ik thuis ook wat meer geaccepteerd werd.”   

Huilen 

Tijdens haar dagelijkse wandelingen in het Boelenspark liet Maria haar weten dat er in dat park een beeld van haar moest komen. ,,Ik liep te huilen als ze me dat vroeg. ,,Maria, wat doet U me aan?”, huilde ik. ,,Ik word al zo bespot door de mensen.

” Maar ze bleef doorgaan, tot ik op een dag in het openbaar dorst te zeggen: ,,Maria wil in het park staan!” Ze ging in heel Volendam langs de deuren, om geld voor het beeld in te zamelen. ,,Mijn man en kinderen vonden het vreselijk. Maar ik zette door, ik wist dat er mensen waren die mij geloofden en wilden steunen. En ja hoor, ik haalde duizenden guldens op. Genoeg om er door Poolse monniken een Mariabeeld van te laten maken. Daarna stapte ik naar de burgemeester en vroeg hem toestemming om het beeld in het park te plaatsen. Hij vond het meteen goed. Dat kwam door Maria, zij gebruikte mij als middel om hem te overtuigen.” Ik zei, Onze Lieve Heer wil graag een stukje grond terug voor zijn moeder.   

Vandalen 

Het beeld in het Boelenspark is de afgelopen jaren vaak beschadigd en besmeurd. Onlangs hakten vandalen er zelfs de handen af. ,,Dat vernielen komt door de aantrekkingskracht van Maria. Veel mensen zijn afgedwaald, maar voelen toch Haar

 

geweldige kracht. Omdat ze zich daartegen willen verzetten worden ze kwaad en proberen het beeld te vernielen.” Hille Kok vertelt dat Maria haar nu om een beschermende koepel over het beeld vraagt. ,,En ze wil dat ik van het Boelenspark een bedevaartsplek maak, Onze Krant Waterland is de eerste die dat mag weten!”   

Volgens de Volendamse laten Maria en Jezus haar regelmatig beelden van verschrikkelijke rampen en oorlogen zien. ,,Dat staat ons allemaal te wachten, tenzij we ons bekeren. God blijft ons dan straffen, maar niet zo hevig meer. Zo barmhartig is hij…”   


Ze praat vol vuur over haar geloof, over het wonder dat haar overkomen is. ,,Mijn hele verhaal moet in de krant. Dan zet je er maar geen auto-advertenties in. Dit gaat voor, omdat het een boodschap van Jezus en Maria is. Ik ben niet belangrijk, ik ben slechts een dienaar, de secretaresse van Onze Lieve Heer…”  

Ger Belmer

Naar menu

International